IŞİD yapay zekaya da el attı

Amerikan gazetesi Washington Post (WP), IŞİD’in yapay zekayı kullanarak yaptığı propaganda faaliyetlerini inceledi.

Haberde, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna 22 Mart’ta düzenlenen saldırının ardından örgütün yayımladığı haber videosuna işaret edildi.

IŞİD’in Horasan kolunun üstlendiği saldırıda en az 145 kişi ölmüş, 500 kişi yaralanmıştı

Saldırıdan 4 gün sonra 26 Mart’ta IŞİD, olayla ilgili bir haber videosu yayımlamıştı.

Radikal grupların internetteki faaliyetlerini takip eden Amerikan danışmanlık firması SITE Intelligence Group’un WP’yle paylaştığı bilgilere göre, canlı haber bülteni videosu şeklinde sunulan görüntüler yapay zekayla oluşturuldu.

Firmadan uzmanlar, IŞİD’in yapay zeka destekli News Harvest adlı bir video platformu kurarak propaganda yaptığını belirtti.

92 saniyelik videoda, kasklı ve teçhizatlı bir haber sunucusu, Moskova saldırısının bir terör operasyonu değil, “IŞİD’le İslam’a karşı mücadele eden ülkeler arasındaki şiddetli savaşın bir parçası” olduğunu söylüyor.

Yapay zekayla oluşturulan haber sunucuları, bültenlerde IŞİD’in medya platformları El Naba ve Amak tarafından hazırlanan metinleri okuyor.

SITE Intelligence Group’un kurucularından Rita Katz, IŞİD’in yapay zekayla oluşturduğu haber bülteni videolarını marttan beri her hafta paylaştığını belirterek şunları söyledi:

“IŞİD için yapay zeka oyunun kurallarını değiştirecek. Kanlı saldırılarını yaygınlaştırmaları ve dünyanın nerendeyse her köşesine ulaşmaları için onlara bir fırsat sunacak.”

WP, marttan bu yana News Harvest üzerinden 6 video yayımlandığını, bunlarda IŞİD’le bağlantılı örgütlerin Nijer, Kamerun, Nijerya, Irak ve Suriye gibi ülkelerde düzenlediği operasyonlarla ilgili bilgilendirme yapıldığını aktardı.

Haberde, IŞİD’in hangi yapay zeka programlarını kullandığının tespit edilemediği belirtildi.

Diğer yandan Washington merkezli analiz kuruluşu Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü’nden Steven Stalinsky, bültenlerin IŞİD’in resmi medya kolu El Hayat tarafından hazırlanmadığını fakat örgütün ileride özel bir yapay zeka birimi oluşturabileceğini söyledi.

SITE Intelligence Group’un analizine göre videolar, Hisad adlı bir kullanıcı tarafından yayımlandı. Bu kişinin kim olduğuna dair bilgi paylaşılmadı.

Stalinsky, IŞİD destekçilerinin propaganda için mesajlaşma platformu Rocket.Chat’in yanı sıra Twitter ve Telegram gibi uygulamaları kullandığını belirtirken, şirketlerin bu içerikleri yayından kaldırmakta başarısız olduğunu savundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx