IBAN üzerinden para gönderenlere çok ciddi bir uyarı! ‘Siz farkında olmadan…’

Avukat Saadet Kartı, IBAN üzerinden para gönderirken bilinmeden bir suça ortak olunabileceğini belirterek, “Bu yöntem, kara para aklama ve yasaklı madde ticareti gibi suçların finansmanında kullanılıyor. Vatandaşlar, bu riski göz önünde bulundurarak IBAN üzerinden para gönderirken dikkatli olmalı” dedi.

Kadın, erkek, çocuk demeden herkesi etkileyen kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi suçlar, topluma ve ekonomiye büyük zararlar veriyor. Bu suçların finansmanında kullanılan yöntemlerden biri de IBAN üzerinden para gönderme.

Kredi kartı komisyonlarından kurtulmak isteyen esnaflar, IBAN üzerinden para almayı tercih ediyor. Bu durum, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi suçların finansmanında kullanılmasını kolaylaştırıyor.

Örneğin, binlerce kişiye dağıtılan paralar, işletmeler aracılığı ile sisteme yükleniyor. İşletmeye IBAN üzerinden para gönderildiği taktirde bu süreçte bir aktör şeklinde suçlu olunabiliyor.

Online alışverişlerde de IBAN üzerinden para gönderme riski bulunuyor. Bu noktada ayrıca dolandırılma riskiyle de karşı karşıya kalınıyor.

Uzmanlar, IBAN veya benzeri yollar ile birlikte ödeme yöntemlerinden kaçınılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Olası bir kötü durumun yaşanmaması için ödeme yapılan aracın seçilmesinin önemine dikkat çekiyorlar.

Özellikle de bir kurum veya kuruluşa para gönderileceği zaman açıklama kısmına yazılacak metnin de önemini vurgulayan avukatlar, kira ödemelerinde dahi ödeme tipinin seçilmesinin önemini paylaşıyorlar.

İşte IBAN üzerinden para gönderirken dikkat edilmesi gerekenler:

Para göndereceğiniz kişinin veya kurumun güvenilirliğini araştırın.

Açıklama kısmına ne yazacağınızı dikkatlice seçin.

Kredi kartı veya banka EFT/havalesi gibi daha güvenli ödeme yöntemlerini tercih edin.

IBAN üzerinden para gönderirken dikkatli olmak, kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi suçların finansmanında kullanılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx