Araştırma: Matcha çayı ağız sağlığını da koruyor

Matcha çayının diş eti hastalıklarına sebep olan bir bakterinin büyümesini engelleyebileceği ortaya çıktı.

Japonya’daki Nihon Üniversitesi Diş Hekimliği Okulu’nda yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar, diş eti hastalığı olan 45 kişiden oluşan küçük bir grup arasında matcha tüketenlerin P. gingivalis bakterisi seviyelerinin önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.

Matcha, toz halinde de bulunabilen konsantre bir yeşil çay olarak biliniyor. Araştırmacılar, geleneksel çay törenlerinde ve içecek ve tatlılarda tatlandırıcı olarak kullanıldığını da belirtti. 

Matchanın potansiyelini test etmek için araştırmacılar, laboratuvarda üç P. gingivalis suşu da dahil olmak üzere 16 ağız bakteri türüne bir solüsyon uyguladılar. Buna göre iki saat içinde neredeyse tüm P. gingivalis hücrelerinin matcha ekstraktı tarafından öldürüldüğü tespit edildi.

İNSANLI ÇALIŞMALARDA DA BAŞARILI OLDU

Araştırmacılar daha sonra küçük bir insan grubu denemesine geçtiler ve diş eti hastalığı olan hastaları rastgele üç gruptan birine atadılar.

Bir gruba matcha gargarası, bir başka gruba arpa çayı gargarası ve üçüncü bir gruba da antiinflamatuar kimyasal içeren bir gargara verildi. Hastalara kendilerine verilen gargarayı günde iki kez gargara yapmaları söylendi.

Tükürük testlerine göre, matcha gargarası kullanan grupta diş eti hastalığına neden olan bakteri düzeylerinde önemli bir azalma görüldü. Diğer iki grup aynı sonuçları görmedi.

Microbiology Spectrum dergisinde yayınlanan araştırma için bilim insanları, diş eti hastalığının insanların dişlerini kaybetmesine neden olabileceğini ve aynı zamanda diyabet, erken doğum, kalp hastalığı, romatoid artrit ve kanserle de ilişkili olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx