Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Milleyha Sulak Alanı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi: Milleyha Tirşiği

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Milleyha Sulak Alanı’nda keşfettiği ve tirşik otuna ait olduğunu düşündüğü farklı bir bitki türünün fotoğraflarını, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti.

Prof. Dr. Yıldırım yapılan araştırmanın sonucunda, türün literatürde kaydının olmadığını tespit etti. Saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, taksonomi dergisi Bağbahçe Bilim’de yayımlandı.

Yıldırım, bitkiye “Milleyha tirşiği” adını verirken bilimsel isminin ise “Arum milleyhanum” olduğunu belirtti.

“Dünyada Sadece Milleyha Sulak Alanı’nda”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada, yılan yastığı türlerinin zehirli bitkiler olmasına rağmen Anadolu’da “tirşik” olarak bilinen bitkinin halk arasında sevilen bir yemek olarak tüketildiğini söyledi.

Yıldırım, bitkinin doğru şekilde işlendiğinde zehrinin ortadan kalkıp lezzetli bir yemeğe dönüştüğünü vurgulayarak, yılan yastığı cinsinin Avrupa, Orta ve Güney Asya ile Kuzey Afrika’ya kadar yayıldığını açıkladı.

Ülkemizde 25-30 kadar türe sahip olan bu cinse ait bitkilerin genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yayıldığını belirten Yıldırım, Arum cinsinin Türkiye’de 13 türle temsil edildiğini, yeni keşfedilen türle beraber bu sayının 14’e çıktığını ifade etti.

Arum milleyhanum’un dünya genelinde sadece Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan Milleyha Sulak Alanı’nda var olduğunu belirten Yıldırım, bu alanın biyoçeşitliliğinde çeşitli bitki, kelebek, memeli, sürüngen ve kurbağa türlerinin olduğunu aktardı. Ayrıca, Milleyha Sulak Alanı’nın önemli bir göçmen kuş konaklama sahası olduğunu da ekledi.

Related Posts

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir