Şimşek 2025 yılının yol haritasını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2025 Yılı Ekonomi Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a 2025 yılının yol haritasını anlattı. Şimşek, 2023 yılı mayıstan itibaren uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını aldıklarını belirterek, 2024 yılını dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı, makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olarak değerlendirdi. Programı başarıyla yürüterek, ödemeler dengesi riski ve enflasyonun kontrolden çıkma riskini ortadan kaldırdıklarını belirten Şimşek, “2025 yılında ise; kalıcı fiyat istikrarını sağlamayı ve ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. Enflasyonun düşmeye devam edeceği bu dönemde, para politikasını desteklemek için mali disiplini güçlendirecek ve arz yönlü politikaları devreye alacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil bir gelir dağılımı için, verimliliği ve rekabet gücümüzü artıracak yapısal reformları hayata geçirerek ülkemizi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandıracağız” açıklamasında bulundu.

Dezenflasyonda Belirleyici 4 Faktör

Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinde dört temel faktörün belirleyici olacağını vurgulayarak, enflasyondaki düşüşün devam edeceğini söyledi. Şimşek, “Birincisi, para politikasının enflasyona gecikmeli etkisi zamanla daha net görülecek. İkincisi, 2025 yılında bütçe açığının milli gelire oranının azalması negatif mali etki yaratacak. Üçüncüsü, bütçe imkanları doğrultusunda fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu belirleyeceğiz. Dördüncüsü, dezenflasyonu talep politikalarının yanı sıra arz politikalarıyla destekleyerek gıda, konut ve enerji gibi alanlarda reformları hızlandıracağız” şeklinde konuştu.

Maliye Politikası Daha Sıkı Olacak

2025 yılında maliye politikasının daha sıkı olacağını kaydeden Bakan Şimşek, “Yeni vergi düzenlemelerinden ziyade kayıt dışılıkla mücadele ve harcama disiplini öncelikli olacak. Harcama disiplini alanlarını genişleterek bütçe açığını azaltmaya devam edeceğiz. Gelir tedbirleri ve etkin vergi tahsili gibi adımlarla vergi uyumunu artırarak mali istikrarı destekleyeceğiz” dedi.

Related Posts

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Çelik ve çimentoda çifte sıçrama: Hindistan’da inşaat sektöründe talep patlaması

Hindistan Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ülkenin altyapı üretimi Haziran 2025 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında büyüdü. Bu oran, Mayıs ayında yukarı yönlü revize edilen yüzde 1,2’lik artışın da üzerine …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Çankırı’da Konut Satışları Artış Gösterdi

Haziran 2025’te Çankırı’da 169 konut satışı yapıldı, ikinci el satışlarda dikkat çekici artış.

Emekli aylıklarıyla ilgili flaş gelişme: Özgür Erdursun duyurdu

Türkiye’de milyonlarca emekli açlık sınırında aylık alıyor. Bu nedenle emeklilerin geçim derdi sık sık gündeme geliyor. Yıllarca çalışıp prim ödeyen, sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan insanlar, emekli olduklarında bunun karşılığını …

Bursa’da Lavanta Fidanı Üretimine Başlandı

Bursa’nın Keles ilçesindeki Pınarcık Süs Bitkileri Kooperatifi, bölge çiftçisinin gelirini artırmak için 30 bin lavanta fidanı üretmeye başladı. Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, lavantanın bu yıl deneme üretimi yapıldığını ve bölgenin ikliminin lavanta üretimi için uygun olduğunu belirtti.