Rusya’da 26.6 milyar dolarlık servet el değiştirdi

Rusya Kamulaştırma Operasyonunda Dev Şirketleri Devlet Kontrolüne Aldı

Başsavcı İgor Krasnov, dün gerçekleşen genişletilmiş kurul toplantısında, toplam değeri 2,4 trilyon ruble (yaklaşık 26,6 milyar dolar) olan özel mülkiyetin devlet kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Krasnov, devlete iade edilen beş stratejik işletmeden dördünün yabancıların elinde olduğunu vurguladı. Bu şirketlerin kârlarını düşman ülkelere aktardığını, altyapı yatırımları yapmadığını, sosyal yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve vergi ödemediğini belirtti. Ayrıca Ukrayna ordusuna finansman sağladığını iddia etti.

Kamulaştırılan Varlıklar Gelire Dönüştü

Türkrus’un haberine göre, kamulaştırılan şirketlerin elde ettiği ilk gelirler, devlet bütçesine giriş yapmaya başladı. Rusya Federal Varlık Yönetimi Ajansı Başkanı Vadim Yakovenko, geçen yıl özelleştirme yoluyla 132 milyar ruble (yaklaşık 1,5 milyar dolar) gelir elde edildiğini ve bunun büyük kısmının kamulaştırılan varlıkların satışından sağlandığını açıkladı.

Rusya, kamulaştırdığı varlıkları satışa çıkararak önemli gelirler elde etti. Örneğin, Rolf Grubu 35 milyar rubleye (388 milyon dolar), kimya sektöründeki bazı firmalar 38 milyar rubleye (421 milyon dolar) satıldı. Tarım sektöründen elde edilen gelir ise 42 milyar ruble (465 milyon dolar) oldu. Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl kamulaştırılan varlıklardan en az 100 milyar ruble (1,1 milyar dolar) gelir beklediklerini dile getirdi.

2024 yılına kadar en az 67 şirketin kamulaştırıldığı Rusya’da, bu şirketlerin toplam geliri 807,6 milyar ruble (yaklaşık 9 milyar dolar) ve varlıklarının toplam değerinin 544,7 milyar ruble (yaklaşık 6 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor. 2023 yılında kamulaştırılan şirketlerin toplam varlık değeri 483,5 milyar ruble (yaklaşık 5,4 milyar dolar) iken, 2022’de bu rakam 280,5 milyar ruble (yaklaşık 3,1 milyar dolar) olarak belirlendi.

Devlet, 2025’te Kamulaştırmaya Hız Verdi

2025 yılının başlarında kamulaştırma süreci hız kazandı ve devlet, Rusya’nın en büyük tahıl tüccarı Rodnye Polya, dev depo sahibi Raven Russia ve Moskova’nın en yoğun ikinci havalimanı olan Domodedovo’nun mülkiyetini devraldı. Ayrıca, AB İnbev Efes şirketinin Rusya’daki hisselerinin kontrolü de devlet tarafından yetkilendirilen bir şirkete devredildi.

Related Posts

Bakan Işıkhan duyurdu: Binlerce kişinin emekliliği iptal edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında 9 bin kişi tarafından sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığını duyurdu. Işıkhan, 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatılarak, adreslerine gerekli tebligatların gönderildiğini duyururken, bu kişilere ödenen rakamların faiziyle geri alınması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.