Eğilmez, Türkiye ‘Samsung’unun formülünü açıkladı

Türkiye Ekonomisinin Sorunlarına Dair Dr. Mahfi Eğilmez’den Öneriler

Türkiye ekonomisinin önde gelen isimlerinden biri olan eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, blogunda Türkiye’nin doğru teşvik politikaları izlemediğini açıkladı. Eğilmez, doğru teşvik sisteminin odaklanma ve sürekli takip gerektirdiğine dikkat çekti.

“Teşviklerin Etkinliği ve Türkiye Ekonomisi”

Eğilmez, devletin şirketlere verdiği teşviklerin temel amaçlarının yatırım artışı, istihdam yaratma, ithalatı azaltma ve ihracatı destekleme olduğunu hatırlattı. Ancak, genel, bölgesel, stratejik ve öncelikli sektör teşviklerine rağmen, cari açığın azalmaması ve yüksek teknoloji ihracatında artış olmaması sistemin verimliliğini sorgulattı.

Savunma Sanayisi Başarılı Ancak Diğer Sektörler…

Eğilmez, savunma sanayisinin teşviklerden en fazla faydalanan sektör olduğunu ancak diğer sektörlerde istenilen sonuçların alınamadığını belirtti.

Doğru Teşvik Politikası Nasıl Olmalı?

Eğilmez’e göre Türkiye’nin teşvik politikası, savunma sanayisi, yapay zeka, yazılım, biyoteknoloji ve yeşil enerji gibi yüksek değerli teknolojik ürünlere odaklanmalıdır. Ayrıca, nitelikli iş gücünün yurtdışına kaçışını önlemek için ücret ve prim desteği artırılmalıdır.

Güney Kore Modeli ve Başarısı

Eğilmez, Güney Kore’nin ekonomik başarısını örnek göstererek teşviklerin belirli firmalar üzerinde yoğunlaşması gerektiğini vurguladı. Teşvik alan firmaların sürekli denetlenmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kritik Unsurlar

Eğilmez’e göre, Türkiye’de teşviklerin başarılı olması için teşviklerin seçici ve yoğun olması, sürekli takip ve destek, ihracat ve Ar-Ge’nin önceliklendirilmesi, şeffaflık gibi unsurlara dikkat edilmelidir.

Örnek: Tekstil Sektörü

Eğilmez, Türkiye’nin tekstil sektöründe dünya markaları yaratamamasının sebebinin teşviklerin genel ve seçici olmaması olduğunu belirtti. Küresel markalar yaratmak için teşvik sistemlerinin revize edilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 629 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 8 milyon 878 bin 568 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

“Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağız”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanların hiçbir şekilde gözünün yaşına bakmayacağımızı, bunun kırmızı çizgimiz olduğunu defalarca ifade ettik. Bir de bu anlamlı toplantıda altını kalınca çizelim” dedi.

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?