DAKKA, 5 Aralık (Xinhua) — Dünya Bankası tarafından Pazar günü yayınlanan bir rapora nazaran, yüksek seviyede hava kirliliğine maruz kalmak nefes darlığı, öksürük, alt teneffüs yolu enfeksiyonlarının yanı sıra depresyon ve başka sıhhat meselelerine yakalanma riskini de önemli ölçüde artırıyor.
“Hızlı Soluma: Bangladeş’te Hava Kirliliği ve Sıhhat Hakkında Yeni Kanıtlar” isimli raporda Dakka ve Sylhet kentlerindeki dış hava kirliliğinin fizikî ve akıl sıhhati üzerindeki tesirleri değerlendirildi. Raporda, beş yaşın altındaki çocukların, yaşlıların ve diyabet, kalp yahut teneffüs hastalıkları üzere eşzamanlı hastalığı olan şahısların en savunmasız durumda olduğunun altı çizildi.
Rapor, hava kirliliğinin sıhhat üzerindeki tesirlerini azaltmak için kamu sıhhati hizmetlerini ve müdahale düzeneklerini düzgünleştirmek, hava kirliliği datalarını izleme sistemlerinin güçlendirilmesi, erken ikaz sistemlerine yatırım yapılması ve daha fazla araştırma yapılması da dahil olmak üzere derhal harekete geçilmesi tavsiyesinde bulundu.
Rapor, başşehir Dakka’da en yüksek hava kirliliğine sahip bölgelerin, büyük inşaatların ve devamlı ağır trafiğin bulunduğu bölgeler olduğunu ortaya koydu. Bu bölgelerde, sıhhate en büyük ziyana sahip olduğu düşünülen ince parçacıklı husus (PM2.5) ölçüsü, DSÖ Hava Kalitesi Kılavuzları’nın (AQG) ortalama yüzde 150 üzerinde bulunuyor yahut öteki bir sözle günde 1,7 adet sigara içilmesine karşılık geliyor.
Dünya Bankası’nın Bangladeş ve Butan ülke yöneticisi vekili Dandan Chen, “Çevredeki hava kirliliği, çocuklardan yaşlılara kadar herkesi riske atıyor. Hava kirliliği 2019 yılında Bangladeş’te yaşanan vefat ve sakatlanmaların en büyük ikinci sebebiydi ve ülkenin GSYİH’sinin yüzde 3,9 ila 4,4’ü civarında bir maliyete sahipti” dedi.
Chen, “Hava kirliliği probleminin çözülmesi ülkenin sürdürülebilir ve yeşil kalkınması açısından kritik ehemmiyete sahip. Dünya Bankası, analitik çalışmalar ve yeni yatırımlar aracılığıyla Bangladeş’in hava kirliliğini azaltmasına yardımcı oluyor” dedi.
Rapora nazaran hava kirliliği 2019 yılında Bangladeş’te yaklaşık 78.145 ila 88.229 kişinin vefatına yol açtı.
Dünya Bankası Sıhhat Uzmanı ve raporun yöneticisi Wameq Azfar Raza, “Hava kirliği iklim değişikliğine neden oluyor, iklim değişikliği de hava kalitesini berbatlaştırıyor. Vakit içerisinde iklim değişikliği ve kentleşme hava kirliliğini daha da artıracak” dedi.
Raza ayrıyeten, “Sağlık dalının, hava kirliliği ve iklim değişikliğinin yaratacağı çok yakındaki sıhhat kriziyle gayrete düzgün hazırlanması gerekiyor” ikazında bulundu.