Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde unutulmaz sporcu: Yaşar Erkan

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, Anadolu Ajansı spor temalı özel dosya haberleri kapsamında, Türkiye’ye olimpiyatlar tarihinde ilk altın madalyayı kazandıran isim Yaşar Erkan’ın hayatına odaklandı.

1912’de Erzincan’da dünyaya gelen Erkan, genç yaşta İstanbul’a taşındı. Burada Kumkapı Güreş Kulübü’nde güreş sporuyla tanışma fırsatı buldu. 1933’te milli formayı giymeye başlayan Erkan, aynı yıl elde ettiği Balkan şampiyonluğu ile adını duyurdu. Bu başarıyı üst üste üç yıl sürdürdü. Ancak asıl parlak kariyer anı, 1936 Berlin Olimpiyatları’na damgasını vurdu.

Berlin’de 61 kilo grekoromen kategorisinde müsabakalara katılan Yaşar Erkan, tüm rakiplerini geride bırakarak altın madalyaya uzandı. Erkan’ın bu zaferi, onu Türkiye’nin olimpiyat tarihinde altın madalya kazanan ilk sporcu yaparak ölümsüzleştirdi.

Aynı olimpiyatlarda Ahmet Kireççi’nin bronz madalya kazanmasıyla, Türkiye’nin madalya kazanan isimleri Erkan ve Kireççi oldu.

1940’ta aktif spor hayatını sonlandıran Erkan, antrenörlük görevinde de bulunarak Türk güreşine hizmetini sürdürdü. Ancak, 1986’da aramızdan ayrılan Erkan’ın anısı, Zeytinburnu’ndaki Merkezefendi Mezarlığı’nda yaşatılmaya devam ediyor.

TÜRKİYE OLİMPİYATLARDA GÜREŞLE ZİRVEDE

1936 Berlin Olimpiyatları’nda Yaşar Erkan ve Ahmet Kireççi’nin kazandığı madalyaların ardından Türk güreşi, olimpiyat arenalarında adından sıkça söz ettirdi.

Türkiye, olimpiyat madalyalarının büyük bir kısmını güreş branşıyla kazandı. Toplamda 104 olimpiyat madalyasından 66’sı Türk güreşçilerin emeğiyle kazanıldı. Bu madalyaların 29’u altın, 18’i gümüş ve 19’u ise bronz. Genel anlamda ise Türkiye’nin olimpiyatlardaki madalya dağılımı; 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz şeklinde.

Yaşar Erkan’ın başlattığı bu gelenek, milli güreşçilerimizin bugün de devam ettirdiği bir başarı hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx