Bangladeş ordu komutanı: Başbakan istifa etti, ülkeyi geçici hükümet yönetecek

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te ‘kamuda kontenjan’ kararına karşı başlayan ve hükümetin istifası talebiyle sürdürülen protestolar devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in istifa ederek bugün ülkeden ayrıldığı iddia edildi. Prothom Alo Daily gazetesi, Başbakan’ın askeri helikopterle Hindistan’a doğru yola çıktığını aktardı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, siyasi parti liderleriyle toplantı yaptığı ifade edilen ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Hasina’nın istifa ettiğini doğrulayarak ülkeyi geçici hükümetin yöneteceğini açıkladı. General, geçici hükümetin kurulmasıyla ilgili Devlet Başkanı ile görüşme yapacaklarını ifade ederek, halka ‘şiddeti durdurma’ çağrısı yaptı, eylemlerde yaşanan tüm ölümlerin soruşturulacağını taahhüt etti.

‘BAŞBAKAN DAHA GÜVENLİ BİR YERE GEÇTİ’

Bangladeş’te Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başlayan gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüşmüş, son üç haftada yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş veya yaralanmış, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alınmıştı. Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunun hükümet karşıtı göstericilerce basıldığı ve ordu komutanının siyasi parti liderleriyle toplantı yaptığı haberleri basına yansırken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçtiği bildirildi. Bangladeşli bir ordu kaynağı, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Başbakan’ın istifa ederek ülkeden ayrıldığını söyledi.

Yerel basın ve BBC’nin aktardığına göre, Bangladeş’te hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu basmasının ardından Hasina’nın kız kardeşi Şeyh Rehana eşliğinde askeri helikopterle ‘daha güvenli bir yere’ geçtiği bildirildi. Bangladeş Hukuk, Adalet ve Parlamenter İşler Bakanı, konuya ilişkin olarak, “Durum, çok değişken. Ne olduğunu ben kendim de bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolar başlamıştı. Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, protestolarda 147 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamış, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200’ü aştığı belirtilmişti.

Bangladeş’te yaklaşık 2 bin kişi temmuzda başlayan protestolarda ölenler için başkent Dakka’nın çeşitli noktalarında toplanmış, polis de sloganlarla hükümeti protesto eden göstericilerin etrafını sarmıştı. Başkentin Uttara bölgesinde de protestocu öğrencilerle karşı karşıya gelen polis, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmıştı.

‘Kamuda kontenjan kararı’ protestolarındaki ölüm, gözaltı, saldırı ve kayıplara dikkat çekmek için düzenlenen gösteriler sırasında öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ise biri polis iki kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Bangladeş İçişleri Bakanlığı, son olarak dün ülke çapında sokağa çıkma yasağı kararı almıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir