Trump’ın ticaret savaşları Almanya’yı vurdu: İhracat beklentisi 5 yılın dibinde

Almanya’nın İhracat Beklentisi, Trump’ın Tarifeleriyle Düştü

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını yayımladı.

Almanya’da martta eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Böylece endeks, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine indi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerini kullandı. Wohlrabe, söz konusu tarifelerin belirsizliğin durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini beklediğini söyledi.

Bu arada, ABD’de başkanlık görevine 20 Ocak’ta başlayan Donald Trump, 2 Nisan’da Avrupa Birliği’nden yapılan ithalata yönelik yüksek cezai gümrük vergileri açıklamış, ancak kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı.

Analizlere göre, Trump’ın AB ithalatına yönelik politikalarının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığı vurgulanıyor. ABD, Alman mallarının büyük bir alıcısı konumunda bulunuyor ve Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10’u ABD’ye yapılmaktadır.

EKONOMİK BÜYÜME SINIRLI

Tarife savaşları ve ABD Başkanı Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görmektedir.

Almanya’daki imalat sektörüne bağımlı olan ekonomideki kalıcı zayıflık nedeniyle, Alman ekonomisi kırılganlığını koruyor. Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi.

Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle, Almanya ekonomisi art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Ekonomi, 2023’te yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisiydi.

24 Nisan’da hükümet, yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini Trump’ın politikalarının etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü. Alman hükümetinin tahmini gibi Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyüyememiş olacak.

Related Posts

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Bayraktar TB3’te bir ilke imza atıldı! Yeni bir eşik atlandı

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemiye iniş-kalkış testlerine 4. prototip katıldı ve bir ilke imza atıldı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir