Gözleri dikdörtgen! Bilim insanları büyük sırrı çözdü

Yatay Göz Bebeklerinin Av Hayvanları İçin Önemi

UC Berkeley’in baş araştırmacısı Marty Banks, yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkardı ki, yatay göz bebekleri aslında av hayvanları için özel bir avantaj sağlıyor. Biz insanların sahip olduğu yuvarlak ve önden bakan gözlerin aksine, avcıların korkulu rüyası olan hayvanlar, başlarının yan taraflarında yer alan dikdörtgen şekilli gözlerle donatılmış.

Aslında, bu göz yapısının pek çok avantajı var. Koyunlar gibi hayvanların gözleri, başlarının yanlarında bulunduğu için tam anlamıyla 360 derece bir görüş açısına sahipler. Bu durum onlara etraflarındaki her şeyi hızla fark edebilme yeteneği kazandırıyor ve avcılardan kaçışları esnasında daha güvenli bir konumda olmalarını sağlıyor.

Bununla birlikte! Koyunların uzun ve dikey göz bebekleri, aniden yaklaşan tehlikeleri daha hızlı fark etmelerini sağlıyor. Sol göz, sol tarafı daha geniş bir açıyla görebilirken, uzun göz bebekleri de daha fazla ışık girmesine izin vererek net bir görüş sunuyor. Bu özellik sayesinde koyunlar, avcılardan kaçarken büyük bir avantaj elde ediyorlar.

Kediler ise farklı bir göz yapısına sahip. Elips şeklindeki göz bebekleri sayesinde avlarının uzaklığını daha net bir şekilde görebiliyorlar. Diğer yandan, yatay göz bebeklerine sahip olan at, keçi ve inek gibi hayvanlar, yırtıcıları çok daha uzaktan fark edebiliyorlar. Timsahlar ve yılanlar ise dikey göz bebekleri sayesinde avlarına daha iyi odaklanabiliyorlar.

Related Posts

Otomobil devinde kamera krizi: Binlerce araç geri çağrıldı

Volvo, ABD’de 2021-2025 yılları arasında üretilen 413 bini aşkın aracı, geri vitese alındığında arka görüş kamerasının çalışmaması nedeniyle geri çağırma kararı aldı. Sorunun yazılım güncellemesiyle çözüleceği açıklanırken, üretim tesisinde iş gücünün yüzde 5 oranında azaltılacağı da duyuruldu.

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir