Türksat Model Uydu Yarışması’nın 10’uncusu için başvurular başladı

Türksat Model Uydu Yarışması Başvuruları Başladı

Türkiye’de uzay teknolojileri alanında insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Türksat Model Uydu Yarışması” için başvurular alınıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı sunacak yarışmada başvurular 20 Şubat’ta sona erecek.

Yarışma kapsamında üç ayrı kategoride toplam 2,1 milyon lira ödül dağıtılacak. Katılımcılar, telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu planlayarak üretecekler.

Uydular Roketlerle Fırlatılacak

Yarışmaya katılacaklar, gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecekler. İlk 5 etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış Alanı’nda gerçekleştirilecek “uçuş etabı”nda yarışacak.

Fırlatılacak model uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketlerle yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşacak. Bu süreçte model uyduların taşıyıcıdan ayrılma, uydunun görüntü aktarımı ve iniş aşamaları yaşanacak.

Öğrenciler Takım Halinde Yarışacak

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri, takım olarak yarışmaya katılabilecek. Başvuruları “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” internet adresinden gerçekleştirebilirler. Takımlar, “Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü”, “TICOSAT (TÜRKSAT Picosatellite Consellation)” ve “Yakın Uzay Yolcusu” kategorilerinde yarışacak.

Uzay Teknolojilerinin Milli Olarak Üretilmesi

Yarışma, uzay teknolojilerinin yerli kaynaklarla üretilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Öğrenciler, bu yarışma sayesinde sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendislerle iletişim kurma imkanı bulacaklar.

2016 yılında başlayan ve uluslararası boyuta ulaşan yarışmada geçen yıl 167 takım yer aldı. Finale kalan takımlar arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi-METU Caelum takımı birinci olurken, Azerbaycan Milli Aviasiya Akademiyası-Orion takımı ikinci ve Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate takımı üçüncü oldu. (AA)


Related Posts

Otomobil devinde kamera krizi: Binlerce araç geri çağrıldı

Volvo, ABD’de 2021-2025 yılları arasında üretilen 413 bini aşkın aracı, geri vitese alındığında arka görüş kamerasının çalışmaması nedeniyle geri çağırma kararı aldı. Sorunun yazılım güncellemesiyle çözüleceği açıklanırken, üretim tesisinde iş gücünün yüzde 5 oranında azaltılacağı da duyuruldu.

Yılan yastığı bitkisinin yeni türü literatüre girdi

Hatay’ın Samandağ ilçesinde “tirşik otu” ismiyle bilinen yılan yastığı bitkisinin farklı ve endemik türü, “Milleyha tirşiği” adıyla bilim dünyasına kazandırıldı.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

AI Günlükleri: yapay zeka dünyasında bu hafta (4 Mayıs 2025)

Son dönemde gündelik hayatta çok daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. Neredeyse her gün bu alanda dikkat çekici bir gelişme yaşanırken, önemli eşikler de bir bir aşılıyor. “AI Günlükleri …

Samsung One UI 7, pil tüketimini artırabilir! Peki neden?

Samsung’un Galaxy S23, S24 Ultra ve Z Fold 6 modellerine sunduğu One UI 7 güncellemesi, bazı kullanıcıların pil tüketimini artırdı. Günlük kullanımda cihazlarını birkaç kez şarj etmek zorunda kaldıklarını belirten kullanıcılar, güncelleme sonrasında …

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir