111 yıldır Türkiye’de faaliyetteydi: BP’de işler tersine döndü

BP’nin Borcu 2025 Yılında 27 Milyar Dolara Ulaşabilir

Türkiye’de 111 yıldır faaliyet gösteren BP, mali durumuyla dikkat çekiyor. Şirketin 2025 yılındaki borcu 23 milyar doların üzerine çıkarak 27 milyar dolara ulaşabilir. FTSE 100’de işlem gören şirket, borç artışının sebeplerini açıkladı. Bunlar arasında ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışlarından kaynaklı ödemeler ve mevsimsel envanter etkileri bulunuyor.

Aynı zamanda, Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların geri çekilmesi sonucu gaz ve düşük karbonlu enerji üretiminin azalacağı tahmin ediliyor. BP’nin bu bölgedeki yatırımlarının azalmasında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasının Perenco T&T’ye satılmasının etkisi büyük.

Yenilenebilir Enerjiden Vazgeçiliyor

BP, petrol üretiminin artacağını ancak gaz pazarlama ve ticaret sonuçlarının ‘zayıf’ olacağını öngörüyor. Müşteriler ve ürünler bölümü için ticaretin mevsimsel hacim düşüşünden etkileneceği belirtilirken, rafineri marjlarının güçleneceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz seneden beri eleştirilere maruz kalan BP Başkanı Helge Lund’un istifasının 2026 yılında gerçekleşeceği açıklandı. Lund, BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi büyük şirketlerde görev yapmış deneyimli bir isim.

Petrol ve Doğalgaz Yatırımları Artacak

BP’nin stratejisinin yeniden şekillenmesiyle yenilenebilir enerji için ayrılan fonlar azaltılırken, petrol ve doğalgaz alanındaki yatırımlar artacak. Şirket yıllık yatırımlarını yüzde 20 artırarak 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Diğer yandan, bazı hissedarlar ve aktivist yatırımcı Elliott Management, fosil yakıtlara yeniden odaklanmanın doğru bir hamle olmadığını düşünüyor. Ayrıca, Başkan Trump’ın politikalarının petrol fiyatlarını etkileyerek düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Bakan Işıkhan duyurdu: Binlerce kişinin emekliliği iptal edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında 9 bin kişi tarafından sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığını duyurdu. Işıkhan, 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatılarak, adreslerine gerekli tebligatların gönderildiğini duyururken, bu kişilere ödenen rakamların faiziyle geri alınması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik) bu sene 7 milyar 500 milyon lira net ciro ve 35 milyon dolar ihracat hedeflediği bildirildi.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir